Lapsen ruutuaika haltuun 5 vinkin avulla
Lue 5 vinkkiä, joilla lapsen ruutuaika loppuu helpommin.
Lapsen ruutuaika on hurja nykypäivänä. Ruutuajan päättyminen aiheuttaa usein tunnekuohuja, ja konflikteja perheissä. Tarjoamme nyt 5 vinkkiä, joiden avulla voit hallita lapsen ruutuaikaa entistä paremmmin. Tekstissä viitataan New York Times lehden artikkeliin, joka julkaistiin elokuussa 2019. Koko alkuperäisen artikkelin voit lukea täältä.
Me Xploralla emme missään nimessä halua kieltää teknologian tuomia mahdollisuuksia. Tv ja tabletti ovat jokaisen vanhemman pelastus, kun lapsi pitää saada viihtymään hetken itsekseen. Kuten jokainen meistä omastakin kokemuksesta saattaa tietää, ruutuaika on äärimmäisen koukuttavaa ja liiallisuuksiin mentäessä se alkaa vaikuttamaan myös hyvivointiin. Xploran avulla pyrimme kannustamaan lapsia fyysiseen aktiivisuuteen sekä tarjoamaan turvallisen johdatuksen mobiilimaailmaan.
Lapsen ruutuaika aiheuttaa konflikteja perheissä
Siirtymätilanteet ovat usein lapsille haastavia ja etenkin ruutuajan päättyminen voi aiheuttaa mitä järisyttävimpiä kiukun tunteita. Rakas äiti muuttuu maailman ikävimmäksi ihmiseksi sulkiessaan television. Xploran IRO Researchin kanssa suoritetussa tutkimuksessa selvisi, että 86% perheistä koki ruutuajan aiheuttavan konflikteja perheessä. Perheistä 43 prosenttia sanoi konfliktien olevan viikoittaisia, 7 prosenttia päivittäisiä. Älylaitteiden läsnäolo nähtiin keskeisenä häiriötekijänä perheen yhteisen laatuajan vietossa. Älä siis huoli. Itkupotkuraivarit tabletin ja television takia ovat arkipäivää muissakin perheissä.
Miksi ruuduista irtaantuminen on lapselle niin vaikeaa?
Pelit ja videot ovat täynnä kirkkaita värejä, liikettä sekä kovia ääniä. Ne voittavat tosi elämän immersiivisyydellään, jännityksellä sekä hauskuudellaan. Siksi niistä erkaantuminen on hyvin haastavaa, toteaa tohtori Dimitri Christakis, MD, M.P.H, Seattlen lasten tutkimuslaitoksen lasten terveyden, käyttäytymisen ja kehityksen keskuksen johtaja. Näytön koskeminen sekä interaktiivisuus tekevät kokemuksesta entistäkin mukaansatempaavan. Pelit joissa voi siirtyä uudelle tasolle ja saada palkintoja ovat kaikkein koukuttavimpia. (Siksi mekin palkitsemme Xplora käyttäjiämme fyysisestä aktiivisuudesta 😉)
Mitä lapsen aivoissa tapahtuu ruutuajan aikana? Nautintoa tuottavien tapahtumien aikana aivot vapauttavat välittäjäaine dopamiinia, joka lähettää viestin aivojen etuotsalohkon kuorelle, joka puolestaan vastaa mm. suunnittelusta, päätöksen teosta sekä lähimuistista. Dopamiinin tuoma viesti aivoissa kuuluu: “tee se uudelleen, anna lisää” kertoo tohtori Christakis. Lapsilla dopamiinia välittyy ruutuajan lisäksi yhtä lailla mm. välipalaa syödessä nälkäisenä tai kun lasta kehutaan. Kun ruutuaika yllättäen päättyy, dopamiinitasot romahtavat, minkä lapsi tuo ulos negatiivisin tuntein, koska heillä ei ole vielä kylliksi taitoja emootioiden hallintaan.
Miten siis saada lapsen ruutuaika päätökseen ilman itkupotkuraivareita?
1. Aikatauluta
Ruutuajasta kannattaa tehdä selkeä ennalta määritelty rutiini. Näin lapsenkin on helpompi suhtautua siihen eikä ruudusta luopuminen ole shokki.
2. Palkitse
Jos ruutuajan päättyminen aiheuttaa todellisia hankaluuksia, voidaan sen ympärille kehitellä palkintosysteemi. Kerro lapselle, että voitte leikkiä hänen lempi leikkejään tai syödä suosikki välipalaa, kun ruutuaika päättyy. Näin lisäät lapsen motivaatiota irtaantua näytön edessä. Pitempiaikaisina ratkaisuina voidaan kokeilla esim. tarroja, joita ansaitsee aina mukisematta näytön sulkemisesta.
3. Anna lapsen nauttia ruutuajasta rauhassa
Jatkuva muistuttelu siitä, että ruutuaika päättyy x minuutin päästä ei välttämättä ole suotuisin tapa kommunikoida lapselle. Tällöin keskittyminen herpaantuu jatkuvasti ja ärtymyksen tunteita voi nousta jo ennenaikaisesti. Myöskään liian lyhyet parin minuutin ajanjaksot ruudun parissa eivät ole hyödyksi, sillä lapsilla kestää aikuisia kauemmin syventyä esim. katsottuun ohjelmaan.
4. Poista automaattinen toisto käytöstä
Monet palvelut jatkavat uusien videoiden toistamista automaattisesti edellisen loppuessa. Automaattisen toiston poistaminen käytöstä saattaa merkittävästi helpottaa ruutuajan päättymistä. Jakson päätyttyä näytölle ei lävähdä suoraan seuraavaa jaksoa, vaan tylsääkin tylsemmät lopputekstit.
5. Pysy johdonmukaisena
Kun päätät että ruutuaika on ohi, pysy kannassasi. Vaikka lapsi protestoisi, ole johdonmukainen ja tarjoa lapselle vaihtoehtoista tekemistä. Lapsi ei saa oppia, että itkulla tai kiukuttelulla voi ostaa lisäaikaa.