Neljä uutta iltasatua uskomattomista naisista
Jos teillä on luettu Tuhkimoa ja Nalle Puhia kyllästymiseen asti, nyt on aika kokeilla jotakin uutta! Kansainvälisen naistenpäinvän kunniaksi kirjoitimme neljä upouutta ja jännittävää iltasatua lapsille – taitavien tosielämän naisten innoittamana! Tartu siis merirosvomiekkaan tai lempinalleen ja ota mukava asento: on aika hypätä sankarien mukaan!
Tyttö, joka keksi tietokoneen
Olipa kerran, kauan sitten, nuori tyttö nimeltä Ada. Utelias Ada rakasti tutkia maailmaa ympärillään ja kyseli usein kysymyksiä, jotka saivat aikuiset hänen ymmälleen: millainen lapsi mietti tällaisia asioita, ja ymmärsikö hän itsekään mitä kysyi!
Ada oli aivan erityisen kiinnostunut numeroista ja matematiikasta, mikä oli muiden mielestä omituista. Niihin aikoihin – tämä näet todella tapahtui kauan sitten, kauan ennen kuin sinä olit syntynytkään – pienet tytöt eivät yleensä saaneet vapaasti valita kiinnostuksen kohteitaan. Ada kuitenkin vietti tuntikaupalla aikaa kirjojen ja laskelmiensa parissa välittämättä siitä, mitä muut hänestä ajattelivat.
Eräänä päivänä Adan äiti vei tyttärensä näyttelyyn, jossa oli esillä erilaisia koneita ja vempeleitä. Ada oli lumoutunut koneiden liikkuvista osasista ja hienostuneesta suunnittelusta. Erityisesti häntä kiinnosti katsella kutojaa, joka loi kangaspuiden avulla kauniita kuvakudoksia.
“Mitenköhän tuosta saisi vielä tehokkaampaa?” Ada pohti itsekseen katsellessaan kangaspuiden työskentelyä.
Sinä iltana nukahdettunaan Ada uneksui koneesta, joka pystyisi luomaan minkä tahansa kuvan tai kuvion. Keskellä yötä Ada havahtui hereille, sillä hän oli saanut idean, niin jännittävän, että sai hänen sydämensä lyömään nopeammin.
Seuraavien viikkojen aikana Ada tarttui tuumasta toimeen ja työskenteli väsymättä ideansa parissa. Hän kysyi apua matemaatikoilta ja muilta asiantuntijoilta ja kirjoitti sivukaupalla ylös muistiinpanoja ja laskelmia. Viimein hän lasi kynänsä alas ja tarkasteli tyytyväisenä työnsä jälkiä: hän oli luonut suunnitelman koneelle, joka voisi käyttää reikäkortteja monimutkaisten kuvioiden luomiseen.
Ada itse ei tietenkään voinut sitä tietää, mutta sinä ja minä ymmärrämme nyt, että Adan keksintö oli tärkeä ensiaskel tietokoneen kehittämisessä. Hänen koneensa pystyi suorittamaan useita erilaisia laskelmia, jotka loivat pohjan ohjelmoinnille.
Vaikka Ada ei täysin voinutkaan aavistaa, mihin hänen keksintönsä johtaisi tulevaisuudessa, hän oli silti hyvin ylpeä itsestään ja keksinnöstään, joka tulisi muuttamaan maailman lopullisesti. Kun hän sinä iltana kävi nukkumaan, Ada tiesi jatkavansa haaveilua ja tuntemattoman tutkimista, sillä mikä vain oli mahdollista, kun hän vain oikein siihen paneutui.
Adan keksintö inspiroi yhä tänä päivänäkin tyttöjä ja poikia ympäri maailman seuraamaan unelmiaan ja luomaan omia ihmeellisiä tarinoitaan.
Sen pituinen se.
Oikea Ada Lovelace (1815-1852) oli englantilainen matemaatikko, tiedenainen, runoilija, kääntäjä ja maailman ensimmäinen ohjelmoija.
Maailman rohkein merirosvo
Olipa kerran, kauan sitten, merirosvokuningatar nimeltä Ching Shih. Ching Shih tunnettiin läpi merten oveluudestaan, hurjista taistelutaidoistaan ja rohkeudestaan.
Ching Shih’n merirosvomiehistö oli koko Kiinan pelätyin. He seilasivat satamasta satamaan ryöstellen laivoja ja kyliä, ja ihmiset kaikkialla oppivat pelkäämään Ching Shih’n lippua. Hurjasta maineestaan huolimatta Ching Shih’n sydän oli paikallaan, ja hänen miehistönsä rakasta ja kunnioitti häntä.
Eräänä päivänä, seilattuaan pitkään kohti uutta satamaa, Ching Shih päätti pitää ansaitun tauon. Hän kiipesi riippumattoonsa, potkaisi saappaat jalastaan ja asetti kädet pään alle ennen kuin sulki silmänsä. Aallot liplattivat lempeästi laivan kylkiä vastaan, ja jossain kaukana kiljuivat lokit.
mukavaa siinä oli, että ennen kuin sitä kunnolla tajusikaan, Ching Shih oli vaipunut syvään uneen. Unessa hänen viereensä ilmestyi vanha seilori, joka oli kauttaaltaan meri-ilman ja auringon kurtistama, mutta jonka silmät välkkyivät lempeästi kuin auringon säteet laineilla.
“Mitäpä luulette, kapteeni”, unen outo seilori sanoi leppeästi, “olisikohan jo aika lopettaa ryöstely?”
Vanha seilori puhui Ching Shih’lle maailmasta, jossa merirosvot ja kauppiaat voisivat elää rauhassa ilman taisteluita tai ryöstelyä.
“Miten ihmeellisiä asioita ystävällisyys, kiltteys ja myötätunto saavatkaan tässä maailmassa aikaan”, vanha seilori tuumasi ja tarjosi Ching Shih’lle rusinoita. “Ei rauhallinenkaan elämä olisi hassumpaa, vai mitä luulette, kapteeni?”
Ching Shih katseli miestä mietteliäästi. “Ehkäpä kaikkein rohkein teko olisikin lopettaa ryöstely”, hän mietti.
Juuri kun hän oli vastaamassa seilorille, lokin kiljaisu herätti hänet todellisuuteen. Vanha seilori oli poissa, ja Ching Shih tajusi nähneensä unta. Varmana siitä, että uni oli merkki, hän kertoi miehistölle mitä vanha seilori oli sanonut. Hän tahtoisi lopettaa rötöstelyn kokonaan.
Epäilevä miehistö kääntyi lopulta esimerkkiä näyttävän Ching Shih’n puolelle. He päättivät yhdessä tehdä kaikkensa, jotta merenkäynnistä tulisi turvallisempaa, eikä kenenkään tarvitsisi elää pelossa. Ching Shih’n maine kasvoi entisestään, ja lopulta hänestä tuli kaikkien kunnioittama merirosvokuningatar, jota tervehdittiin pelon sijaan ilolla.
Käydessään nukkumaan iltaisin Ching Shih hymyili itsekseen, tietäen että hänen ansiostaan meret olivat nyt hieman turvallisempi paikka. Ching Shih osoitti, että todellinen rohkeus on kiltteyttä, eikä se tehnyt hänestä yhtään huonompaa merirosvoa – päin vastoin. Jos joskus eksyt merenrantaan, kuuntele tarkkaan: saatat yhä kuulla Ching Shih’n riemukkaan taisteluhuudon kaikuvan laineiden yli vuosisatojen takaa.
Sen pituinen se.
Oikea Ching Shih (1775–1844), joka tunnetaan myös nimellä Zheng Yi Sao, oli kiinalainen merirosvo, jota on kutsuttu yhdeksi kaikkien aikojen menestyneimmäksi ammattinsa harjoittajaksi. On arvioitu, että uransa huipulla Ching Shih’llä oli komennossaan jopa 1500 laivaa ja 80 000 miestä. Lopetettuaan uransa Ching Shih eli lopun elämänsä rauhallisissa merkeissä.
Tyttö, joka oppi lentämään
Olipa kerran, pienessä kaupungissa Yhdysvaltain Kansasissa, tyttö nimeltä Amelia Eartheart. Amelian suurin haave oli saada jonakin päivänä lentää taivaalla kuin lintu, ja sen vuoksi häntä olivatkin pienestä pitäen kiinnostaneet lentokoneet. Hän käytti kaiken aikansa lukemalla lentämisestä, sillä hän halusi ymmärtää, miten lentokoneet saattoivat pysyä taivaalla.
Amelian varttuessa kasvoi hänen kiinnostuksensakin. Enemmän kuin mitään muuta hän halusi päästä lentämään. Niinpä hän alkoi säästää rahaa voidakseen aloittaa lentotunnit. Amelian aherrus palkittiin, ja hänestä tuli lopulta ensimmäinen nainen, joka lensi yli Atlantin valtameren – tiesitkö, että se on maailman toiseksi suurin valtameri? Amelia ei kuitenkaan halunnut tyytyä siihen: hän halusi kokeilla, kuinka pitkälle hänen siipensä kantaisivat.
Eräänä, päivänä katsellessaan lintujen kiepuntaa ikkunansa ulkopuolella, Amelia keksi sen: hän haluaisi kokeilla lentää koko maailman ympäri. Se oli pelottava suunnitelma, mutta hän halusi silti tehdä sen, sillä rohkeutta ja intohimoa häneltä ei puuttunut. Kuukaudet vierähtivät Amelian suunitellessa tarkkaan tulevaa matkaa ja varmistaessa, että hänellä on mukana kaikki tarvitsemansa tarvikkeet.
Lähtöpäivänä Amelia kipusi koneensa kyytiin ja nousi taivalle sydän täynnä villiä riemua ja odotusta. Miten ihmeellisen sininen olikaan ooutapilvien täplittämä taivas, miten paljon jännittäviä asioita hänellä olikaan edessään! Päivien ajan hän lensi merten ja aavikoiden yli, tuulen tuivertaessa ja sateen rummuttaessa koneen nokkaa. Haasteista huolimatta Amelia ei antanut periksi, vaan jatkoi innolla eteenpäin.
Matkansa loppupuolella Amelian kone joutui kuitenkin hankaluuksiin. Kone ja Amelia katosivat jälkiä jättämättä, eikä kukaan pystynyt arvaamaan minne kone oli laskeutunut.
Amelian katoaminen on mysteeri, joka mietityttää vielä tänäkin päivänä. Kukaan ei tiedä, minne rohkea pilotti päätyi – mikä sinun teoriasi on? Ehkä Amelia laskeutui autiosaarelle tai viidakkoon! – mutta yhä tänäkin päivänä, kun ihmiset katsovat ylös taivaalle ja näkevät lentokoneen matkalla kohti tuntematonta, he muistavat rohkeaa ja taitavaa pilottia, naista, joka lensi korkeammalla kuin kukaan ennen häntä.
Sen pituinen se.
Oikea Amelia Earheart (1897-?) oli amerikkalainen lentokonepilotti. Hän lensi ensimmäisenä naisena Atlantin ylti ja rikkoi ja asetti myös monia muita lentoennätyksiä. Hän oli yksi naislentäjien järjestön “Ninety-Nines” perustajista ja poliittisen puoleen “National Woman’s Party” jäsen.
Kaikkien aikojen paras
Olipa kerran pieni tyttö nimeltä Serena, joka rakasti pelata tennistä. Hän asui pienessä kaupungissa perheensä kanssa. Serenan perheellä ei ollut paljon rahaa, joten ahkera tyttö harjoitteli vanhan mailan ja puistosta löytämiensä pallojen kanssa.
Haasteista huolimatta Serena ei luopunut unelmistaan, sillä mikään ei ollut yhtä hauskaa kuin tennis. Viuh vain, ja pallo lensi kovaa vauhtia verkon yli, hikikarpalot juoksivat otsalla ja Serena nauroi ilosta. Hän vietti päiviä lyömällä palloa seinää vasten harjoitellen siten syöttöään ja jalkatyötään. Joka päivä hänestä tuli hieman parempi, ja se riemastutti häntä. Valmentajan avustuksella Serena puski itsensä harjoittelemaan entistä kovempaa.
Varttuessaan Serena alkoi osallistua turnauksiin, ja pian tuli selväksi, että tämä sisukas tyttö oli kuin luotu pelaamaan. Peli peliltä hän kartutti itselleen enemmän ihailijoita voimakkaalla syötöllään ja vikkelällä jalkatyöskentelyllään. Lopulta Serena päätyikin voittamaan useita turnauksia, ja inspiroimaan sitkeydellään ja rakkaudellaan lajiin lukemattomia pieniä tyttöjä ja poikia ympäri maailman.
Sen pituinen se.
Oikea Serena Williams (synt. 1981) on amerikkalainen tennisammattilainen.
Xplora juhlistaa tyttöjä ja naisia
Me Xploralla toivotamme hyvää naisten päivää kaikille tiedenaisille, merirosvoille, piloteille ja tennistähdille, sekä jokaiselle muulle. Maailma on täynnä ihmeellisiä seikkailuja pienille tytöille, kun nenän nostaa pois puhelimesta ja katsoo ympärilleen.