Oletko luurilla vai läsnä?
Kuunteletko aidosti lasta vai kurkisteletko samalla kännykkää?
Xploran toimitusjohtaja Timo Vaskio haastaa vanhemmat pohtimaan omaa älypuhelimen käyttöään.
Tiesitkö, että älypuhelimella on valtava merkitys siinä, millainen vuorovaikutus keskustelijoiden välillä on. Jos älypuhelin on kädessä, keskustelijat kokevat olevansa vähemmän yhteydessä toisiinsa. Meille kaikille on varmasti tuttu tilanne, jossa keskustelukumppani vilkuilee ja selailee puhelinta kesken keskustelun. Pahimmillaan tällainen käytös voi heikentää omaa taitoa lukea tunteita ja tilanteita. Lisäksi näin voi myös tahattomasti loukata toista. Etenkin perheen pienemmille tämä voi olla kova paikka – jos minua ei kuulla tai katsota, onko minulla tai ajatuksillani merkitystä?
Kuinka kännykkä voikaan olla niin kiehtova ja koukuttava? Tämä tieto pysäytti minut. Annammeko tosiaan kännykän kiilata keskusteluiden ohi? Asiat tulisi laittaa tärkeysjärjestykseen! Arvostan aitoja kohtaamisia enkä halua itse olla koko ajan katse ruudussa kiinni. Uskon esimerkin voimaan ja siksi olen tehnyt päätöksen, että laitan puhelimen kotiin tullessani pöydälle parkkiin. Näin minun on helpompi olla läsnä ja keskittyä keskusteluihin lasteni ja puolisoni kanssa, kun puhelin ja siihen saapuvat viestit eivät kuumottele taskussani.
Vuorovaikutus vanhempien ja lapsen välillä vaikuttaa kokonaisvaltaisesti lapsen kehitykseen. Se luo turvallisuudentunteen, vaikuttaa oppimiskykyyn ja muokkaa lapsen tunne-elämää. Työssäni minua motivoi mahdollisuus parantaa ja helpottaa lapsiperheiden arkea teknologian avulla. Jo yli 700 000 perhettä on valinnut lapselle Xplora-kellopuhelimen älypuhelimen sijaan. Xplora on turvallinen ja helppokäyttöinen lasten ensimmäinen puhelin, jossa ei ole pääsyä sosiaaliseen mediaan, eikä internetiä tai sovelluksia. Olemme keskittyneet sen sijaan siihen, mikä on lapsen kannalta tärkeintä – pitää yhteyttä läheisiinsä.
Mitä lupauksia teidän perheessä on tehty aidon läsnäolon lisäämiseksi?
Timo Vaskio
Toimitusjohtaja
Xplora Mobile Oy
Ps. Netti ja sosiaalisen median käyttö voi tuoda lasten elämään paljon iloa, mutta myös kokemuksia, jotka voivat aiheuttaa huolta ja turvattomuutta. Omien lapsieni törmätessä ensimmäistä kertaa internetissä asiattomaan materiaaliin, olisin toivonut, että käytössäni olisi ollut digitaalinen vanhemmuuspakkaus, josta olisin löytänyt mallivastauksia kiperiin kysymyksiin. Blogistamme löytyy vinkkejä, miten lapsen kanssa voi keskustella hankalista aiheista. Kannattaa myös tutustua Pelastakaa lapset ry:n ja Telian yhteistyössä tekemään digitaalinen vanhemmuuspakkaus -aineistoon.