Voi ei, lapsi sairastaa! Muistilista flunssaisen lapsen vanhemmille
Flunssat tulevat ja menevät, mutta erityisen usein ne tuntuvat löytävän tiensä lapsiperheiden luokse. Mitä tehdä, kun lapsi sairastaa? Tässä kätevä muistilista jokaiselle sairaan pienokaisen vanhemmalle!
Pidä lapsi nesteytettynä
Flunssaisena on tärkeää juoda. Lämmin juoma tekee hyvää kipeälle kurkulle ja pitää nestetasapainoa yllä. Tee, kaakao, hunajamaito tai vaikka lämmin mustaherukkamehu tuntuvat ihmeen mukavalta jopa sairastaessa. Jos lapsi ei halua tai muista juoda, voit yrittää tehdä nesteyksestä pelin: aina kun Muumipeikko tulee ruutuun tai satukirjan päähahmo puhuu, pitää ottaa huikka.
Lepoa, lepoa ja lepoa
Kun vartalo taistelee viruksia vastaan, tarvitaan runsaasti lepoa. Vilkkaille lapsille lepo saattaa tuntua pakkopullalta, mutta liika touhuaminen voi hidastaa paranemista tai johtaa muihin ikäviin vaivoihin. Lempisarja siis pyörimään ja peiton alle, mars!
Hae helpotusta apteekista
Sinkkisuihkeet, kipulääkkeet ja nenäsuihkeet tuovat konkreettista helpotusta sairastavan arkeen. Muista kuitenkin aina valvoa lapsen lääkkeiden ottamista, äläkä jätä lasta yksin lääkkeiden kanssa. Noudata pakkauksen ohjeita.
Pidä silmällä lapsen oireita
Jos oireet pahenevat, lapsen tila huononee nopeasti tai hänellä esiintyy rintakipua, vakavaa hengenahdistusta tai nestehukan merkkejä, hakeutukaa heti lääkäriin.
Pidä lapsi kotona
Kouluun, eskariin tai päiväkotiin ei ole kipeänä asiaa, vaan kotilepo on ainoa oikea ratkaisu lapsen oman toipumisen sekä infektion leviämisen estämisen kannalta. Kotona voi ja kannattaa keksiä puuhaa oman voinnin mukaan: lautapelit, elokuvat, piirtely, palapelit, askartelu tai äänikirjat ovat esimerkkejä oivasta flunssatekemisestä. Useimmat lapset voivat palata takaisin kouluun vähintään yhden päivän kuumeettomuuden jälkeen.
Kellopuhelin auttaa yhteydenpidossa
Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hänet voi jättää yksin kotiin sairastamaan, kellopuhelin voi toimia vanhemman apuna. Yhteydenpidon lisäksi Xplora-kellopuhelimeen voi asettaa esimerkiksi muistutuksia lapsen lääkkeiden ottoa varten. Koska kellopuhelimeen ei saa yhteyttä kuin huoltajan etukäteen hyväksymistä numeroista eikä puhelimessa ole pääsyä internetiin tai sosiaaliseen mediaan, lapsi sairastaa turvallisesti kotona.
Kiinnitä ekstrahuomiota hygieniaan
Opeta lapsi yskimään hihaan ja pesemään kädet erityisen huolella flunssakauden aikaan. Niistopaperit tulee heittää roskiin ja turhia kontakteja tuttuihin kannattaa vältellä.